Haber

Baklava severleri üzecek haber! Yüzde 30 artış: Ağırlığı 1.000’e ulaştı…

Türk mutfağının en güçlü bölgelerinden biri de Gaziantep’tir.

Bölgede sıcak yemekleri, baharatları ve çeşitli çorbaları meşhurdur.

Diğer baklava çeşitlerinden farklı bir tada sahip olan baklava, bölgenin tescilli lezzetleri arasında yer alıyor.

Yüzde 30 artış geldi

Lezzet tutkunlarını üzecek bir karar alındı.

Ekipman ve personel maliyetlerinin artması nedeniyle baklavaya başlandı.

Komite kararıyla birinci sınıf baklava üreten işletmelere yüzde 30 oranında zam yapıldı.

Yeni fiyat cebinizi acıtıyor

Ticaret Odası Baklava Üreticileri Komitesi Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, maliyet artışları nedeniyle artışın kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.

Akıncıoğlu, yeni tarifeyle baklavanın kilogram fiyatının türüne göre 850 lira ile bin lira arasında değiştiğini söyledi.

“Artışlardan sonra bu fiyatlar kaçınılmaz hale geldi”

Baklava üretiminde kullanılan fıstık, sade yağ ve şekerde 2023 yılında yüzde 150 artış olacağını, baklava fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu belirten Akıncıoğlu, ” Daha önce birinci sınıf dediğimiz baklava çeşidine göre 650 lira ile 850 lira arasında satılıyordu. Yeni artışların ardından fiyatlar 850 ile 1.000 lira aralığına kadar yükseldi. Yaklaşık yüzde 30 civarında bir artış elde ettik. Bu artış beklenen ve kaçınılmazdı. Çünkü hem emtia ürünlerindeki hem de baz fiyatlarındaki artışlarla bu fiyatlar kaçınılmaz hale geldi. Şu anda en büyük artış personelde yaşandı. “Birinci sınıf Gaziantep baklavası üretiyoruz ve kullanılan ürünlerin fiyatı dikkate alındığında bu fiyatların altında baklava satmak mümkün değil.”dedi.

“Ustalarımız baklavaları sanat eseri gibi yapıyor”

Akıncıoğlu, birinci sınıf baklava üretimi yapan tesislerde kullanılan tüm ürünlerin kaliteli olduğuna dikkat çekerek, ” Birinci sınıf baklava üreten işletmeler ticaret odasına bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda üretim yapan esnafımızın her şeyin en kalitelisini kullanması gerekiyor. Baklavalarımızda 1.sınıf fıstık ve sadeyağ kullanılmaktadır. Bunların maliyeti de yüksektir. Baklava fabrikasyon bir ürün değildir. Ustalarımız baklavaları sanat eseri gibi yapıyor. Bu bir grup işidir. Her seviyede farklı bir ustanın çalışması gerekiyor. Bu kadar yoğun çalışan ekip ister istemez baklava fiyatlarına da yansıyor. Daha düşük maliyetlerle farklı malzemelerle baklava üreten tatlı işletmeleri var ancak birinci sınıf baklava ürettiğimiz için kaliteden ödün veremeyiz.

Bugün 200 liraya baklava, 800 liraya baklava var. Tezgah altı veya fabrikasyon tarzda üretim yapan işletmeler de bulunmaktadır. Burada üretilen baklava, insan sağlığı açısından olmaması gereken unsurları içerebileceği için fazla itibar edilmemelidir. “Bu durum birinci sınıf baklava üreten biz esnafı sıkıntıya soktuğu gibi vatandaşların sağlığını da tehlikeye atıyor.”dedi.

“Kaliteli baklava pahalıdır”

Fiyatların kaçınılmaz olduğunu ve baklava severlerden hassasiyet beklediklerini belirten Akıncıoğlu, ” Fiyatların artması kaçınılmaz olarak satışları olumsuz etkiledi. Ancak kaliteli baklavanın pahalı olduğunu halkımız çok iyi biliyor. “Mevcut ekonomik durum göz önüne alındığında halkımızın bizi anlayacağını düşünüyorum.”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler