Haber

BM Türkiye Heyeti Hatay’da Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma Çalışmalarını İnceledi

Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye heyeti, 6 Şubat depremi sonrasında BM kuruluşlarının faaliyetlerini yerinde görmek üzere Hatay’ı ziyaret etti. BM Türkiye Mukim Koordinatörü Dr. Babatunde Ahonsi, “Bu misyonla dayanıklılığın gücünü ve insanların ne kadar dirençli olduğunun gücünü gördük.”

BM Türkiye Mukim Koordinatörü Dr. Babatunde Ahonsi başkanlığındaki ve ILO, IOM, UNDP, UNFPA, UNHCR ve UNICEF temsilcilerinden oluşan heyet, BM kuruluşlarının yeniden inşa çalışmalarına katkılarını yerinde incelemek üzere kente geldi. 6 Şubat depreminin yıldönümü kapsamında. Heyet, ilk olarak BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Merkezi’ne gelerek, BM kuruluşlarının bölgedeki toparlanma çalışmalarına yaptığı katkılar hakkında bilgi aldı. Daha sonra Hatay Valiliği’ne giden Babatunde Ahonsi ve beraberindekiler, Vali Yardımcısı Doğukan Mızrak ile şehrin depremden ne kadar etkilendiği, şu ana kadar yapılanlar ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında toplantı yaptı. Heyet buradan UNFPA merkezli Taşınabilir Sağlık Birimi’ne gitti. Burada bir konuşma yapan Dr. Babatunde Ahonsi, “BM Türkiye Mukim Koordinatörü, ilk ziyaretim deprem bölgesine oldu. Şimdi Hatay’a geldim. Hatay depremden en çok zarar gören yerlerden biri. Biz de uygun gördük. BM ekibi olarak bu görevi kolektif olarak yerine getirmek. Bu deprem felaketi, felaketin birinci yıldönümüdür.” “Burası yaklaştıkça ziyaret etmek istedik. Bunun amaçlarından biri de dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek ve göstermek. Hatay halkıyla dayanışma içindeyiz. Hayatını kaybedenlere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. sevdiklerim” dedi.

‘DAYANIŞMANLIĞI İNŞA ETMEK ÖNEMLİ’

Bu depremden hâlâ etkilenenlerin olduğunun bilincinde olduklarını belirten Dr. Babatunde Ahonsi, “Ağır hasar gören ve yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Bu misyonun bir diğer amacı da depremzedelerin durumunu ilk elden görmek. Depremden 12 ay sonra yardım müdahaleleri. Görmek ve öğrenmek için geldik. Ziyaretimiz sırasında vali yardımcısıyla görüştüm. Çeşitli BM kuruluşlarının çalıştığı yerlere gittik. İşbirliğinin nasıl çalıştığını gördük. Değerlendirmek için buradayız. ortaklarımız, uluslararası sivil toplum kuruluşları, yerel toplum kuruluşları ve iş birliği yaptığımız taraflarla yaptığımız yardımlar, ilk günden itibaren hem arama kurtarma çalışmaları, sonrasındaki insani yardım ihtiyaçlarına yapılan müdahaleler, sonrasında kurtarma çalışmalarının nasıl yürütüldüğü “Görmeye geldik. Bu misyonla direnişin gücünü, halkın ne kadar güçlü olduğunu gördük. Bugün burada gördüğümüz küçük topluluk, asıl kahramanların bizzat halk olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Bu travmatik deneyimi yaşadılar ve dayanıklılık göstererek baş etmeye çalışıyorlar. Bu, özellikle yardım yapanların sahip olması gereken değerli bir özelliktir. Bu nedenle iştirakler kurmak, işbirlikleri kurmak ve bu dayanışmayı sağlamak son derece değerlidir. “İşbirliği olmadan bu ilerlemeyi sağlamak mümkün değildir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu