Ekonomi

Çin’de Haziran ayında emtia ticareti karışık seyretti; ham petrol ve bakırda düşüşler görüldü

Çin’in Haziran ayı ticaret rakamları emtia ithalatında karışık bir tablo çizerken, soya fasulyesi, kömür ve demir cevheri ithalatında artış, ham petrol, işlenmemiş bakır ve nadir toprak elementleri ithalatında ise bir önceki yıla kıyasla düşüş kaydedildi.

Cuma günü açıklanan gümrük verilerine göre, Çin’den yapılan ihracat bir önceki yıla göre %8,6 artarken, ithalatta %2,3’lük beklenmedik bir düşüş görüldü. Bu durum, Reuters’ın ekonomistler arasında yaptığı ankette ihracatın %8,0, ithalatın ise %2,8 oranında artmasını öngören tahminlerle çelişti.

Haziran ayında soya fasulyesi ithalatı 11,11 milyon metrik tona ulaşarak yıldan yıla (y/y) %10,7 artış gösterdi. Kömür ithalatı da yıllık bazda %12’lik önemli bir artışla 44,6 milyon tona ulaştı. Demir cevheri ithalatı yıllık bazda %2,2’lik mütevazı bir artış göstererek 97,61 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.

Buna karşılık, ham petrol ithalatında yıllık %11’lik kayda değer bir düşüş yaşanmış ve Haziran ayı ithalatı 46,45 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. İşlenmemiş bakır ithalatı yıllık %3 düşüşle 436.000 metrik tona gerilerken, nadir toprak ithalatı yıllık %3,6 düşüşle 4.829 metrik tona geriledi.

Analistler bu rakamlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Shanghai Metals Market’ten nadir toprak analisti Liu Hao, nadir toprak ihracatındaki düşüşün yılın başlarında denizaşırı alıcıların alımlarını artırması nedeniyle beklendiğini ve bunun da Mayıs ayı verilerine yansıyan ithalatta geçici bir artışa yol açtığını açıkladı.

Sitonia Consulting’in kurucu ortağı Darin Friedrichs, piyasanın ABD’de Kasım ayında yapılacak seçimlerin ardından olası ticari eylemleri beklemesi nedeniyle Temmuz ayı ithalatının güçlü olacağını öngördü.

Demir cevheri ile ilgili olarak Shanghai Metals Market analisti Xie Qingwei, Haziran ayındaki fiyat düşüşlerinin özellikle ana akım olmayan kargolar arasında sevkiyatları sınırladığını ve bazı ana akım madencilerin sevkiyatlarının yarı yıl hedeflerini tutturduktan sonra azaldığını belirtti. Ancak, Haziran ayının son iki haftasında sevkiyatlarda görülen artışın Temmuz ayı rakamlarına yansıması muhtemel.

China Futures analistlerinden Zhang Weixin, işlenmemiş bakır ithalatına ilişkin yorumunda, düşüşü Çin’deki zayıf talep ve yüksek stokların yanı sıra yüksek bakır fiyatlarının alım kararları üzerindeki etkisine bağladı.

Çin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı ve en büyük kömür, demir cevheri ve soya fasulyesi alıcısı konumunda. Daha ayrıntılı bilgi için resmi Gümrük web sitesi www.customs.gov.cn adresinden ziyaret edilebilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

sivricehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu