Yaşlanma, bir organizmayı çevre ile uyum sağlama yeteneğindeki kademeli düşüş nedeniyle hastalığa ve kırılganlığa karşı daha duyarlı hale getiren bir süreçtir. Diyetinizden aldığınız besinler; Vücudunuzun birçok organını etkilediği gibi doğrudan cildinize ve saçlarınıza da yansıyabilir. Bu nedenle dengeli bir beslenme, yaşlanmayı geciktirmek veya cildin erken yaşlanmasını önlemek için sandığınızdan daha değerlidir.
Yaşlanma belirtileri arasında sadece kırışıklıklar değil, hafıza kaybı, beyin fonksiyonlarında azalma ve kalp hastalığı, osteoporoz ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riski de yer alıyor. Bu yüzden gerçek beslenme, güzel bir yaşlanma stratejisinin değerli bir modülüdür. Besinlerin yaşlanma üzerindeki etkisi değerlendirilirken antioksidan bakımından güçlü olan besinler dikkate alınır. Antioksidanlar hücreleri serbest radikallerden korur. Başta diyabet, kanser ve kalp damar hastalıkları olmak üzere yaşlanmayı ve farklı kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Bu sebeplerden dolayı antioksidan içeren gıdaları beslenmemize eklemek son derece değerlidir. Peki nedir bu besinler? birlikte görelim
Yaban mersini
Yaban mersini harika bir C vitamini, lif ve antioksidan kaynağıdır. Yaşla birlikte bilişsel işlevin (beyin sağlığı) iyileştirilmesi ve savunulması, kalp sağlığının iyileştirilmesi, belirli kanser risklerinin azaltılması ve daha fazlası hakkında etkileyici bulgular gösteren araştırmalar var.
Avokado
Tekli ve çoklu doymamış yağlar içeren ve E vitamininden daha güçlü bir meyvedir. Ayrıca avokado potasyum ve antioksidanlar açısından da oldukça zengindir. İçerdiği antioksidanlar nedeniyle ciltte serbest radikal hasarına karşı koruyucu bir unsur görevi görerek yaşlanmayı geciktirmeye ve potasyum içeriği nedeniyle vücudun elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Araştırmalar, avokadonun potansiyel bir yaşlanma karşıtı ajan olduğunu kanıtladı.
Ceviz
Ceviz, yemişlerin ortasında en çok antioksidan içerir ve mükemmel bir omega-3 yağ kaynağıdır. Aynı zamanda bağırsak mikrobiyotamız için de değerli bir besindir. Mikrobiyotamızın sağlığı cilt sağlığı ile yakından ilgilidir. Bu kombinasyonlar daha uygun bir cilt (ve genel olarak sağlık) sunar.
Nar
Nar, güçlü antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Son yıllarda, narın sağlık yararlarının çoğu, punicalagins ve ellagik asit varlığına bağlanmıştır. Son araştırmalar, ellagik asidin cilt sıkılaştırıcı kollajenin parçalanmasını önlediğini ve ayrıca UV kaynaklı bazı iltihaplanmaları önlediğini bulmuştur. Narı doğru ve gerekli miktarda tüketmek cilt sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Ispanak
Cilt için yaşlanma karşıtı besinler derken yeşil yapraklı sebzeleri nasıl unutabiliriz? Ispanak, birçok sağlık yararı sunan yeşil yapraklı bir sebzedir. Cildi nemli ve taze tutabilen demir ve antioksidanlarla yüklüdür. Ispanak ayrıca C vitamini açısından da zengindir. Bu besin, cildin sıkı ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olabilir.
Domates
Domatesler, antioksidan özelliklere sahip bir bitki besin maddesi olan likopen açısından zengindir. Likopen, insan kanının ve dokusunun değerli bir bileşenidir ve yutulduğunda cildi güneş hasarından korumaya yardımcı olabilir. Likopen açısından yüksek diyetler ayrıca belirli kanser türlerinin riskinin azalmasıyla da bağlantılıdır.
yağlı balık
Somon, uskumru ve sardalye gibi balıklar vücudumuz için faydalı olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Omega-3 yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri içerir. Bu yağ asidi, yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olan ve cildin daha genç görünmesine yardımcı olan bir besindir. Ayrıca vücuttaki metabolizma hızını artırarak erken tokluk sağlarlar. Sonuç olarak, kilo vermeye de yardımcı olurlar.
Elbette tek bir besin mucize yaratmaz ama bu besinleri günlük menünüze eklemek yaşam kalitenizde mucizevi bir değişiklik yaratabilir.
Hepinize harika bir hafta diliyorum.
instagram
Facebook
Youtube
Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio